KENNEL  LUNDEKLIPPE, Noorse Lundehund
Home
Onze honden/Our dogs
Nestjes/Litters
Foto's
Video's
De Lundehund
Geschiedenis
Gezondheid
Voeding
Links
Contactformulier
 toertje troelly

Voeding

Van vroeger uit is het ras gewend om vis en gevogelte te eten, daarom wordt er nu door veel "fokkers en bezitters " van de Noorse Lundehund aangeraden om de voeding te baseren op deze ingredienten. Het voer kan gegeven worden in de vorm van brokken, maar ook in de vorm van bijv. complete maaltijden versvlees. Brokken e.d. met een basis van rundvlees worden afgeraden. Evenals brokken waar (veel) granen in verwerkt zijn.

Wijzelf variëren de voeding van onze honden en geven ze vers rauw vlees (Degomeat, carnibest) in allerlei diersoorten en af en toe gestoomd versvlees (NaturDiet en Renske, Lukulus) en 1x per week krijgen ze eigen gekookt eten, op basis van vis/kip, aardappelen/rijst en  groenten.

De Noorse Lundehund kan niet elke samenstelling van voer verdragen.
Er zijn fokker en bezitters die hun hond(en), als ze eenmaal een goed voer hebben gevonden, altijd hetzelfde merk voeren. Als de hond het met een bepaald voer "goed doet" hoeft dat ook geen enkel probleem te zijn en is dit ook wat veel fokkers aanraden.
Wijzelf zijn echter van mening dat een variatie in eten en samenstellingen in voer de voorkeur geniet. Dit om een eventueel tekort of teveel van bepaalde eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen enz. te beperken en op deze manier zoveel mogelijk weerstand te creëren.
Ook vinden wij het héél belangrijk dat er geen kunstmatige kleur-,geur- en smaakstoffen zijn toegevoegd, dat het voer glutenvrij is, er hoogwaardige proteïnen in verwerkt zijn en dat het vetpercentage niet te hoog is.

Het is best moeilijk om goede merken uit te zoeken en daarom geven wij hier een overzicht van het voer dat onze honden krijgen. **

's Morgens en 's avonds:

 

rauw versvlees van Degomeat (in alle samenstellingen behalve rund) bijv.
Kip
eend
parelhoen
fazant
kalkoen
lam
konijn
zalm

of Carnibest in de volgende samenstelling:
Kip/rijst
Lam/rijst
Eend/rijst
Kalkoen/rijst

Er zijn ook andere merken versvlees als Tinlo en HaaksBarf, maar daar hebben wij verder geen ervaringen mee.

 

Voor het slapen gaan:
Meestal een beetje geitenjoghurt of geitenmelk.
Soms een beetje magere kwark (0% vet), magere yoghurt (0% vet), Hüttenkäse of tonijn op water.

Af en toe geven we de honden weer eens een aantal weken 's morgens brokken en 's avonds eigen gekookt eten of NaturDiet of Renske
De brokken zijn dan van onderstaande merken:
Acana pacifica
Orijen 6 fish dog
Orijen Adult dog
Taste of the Wild Pacific (vis)
Taste of the Wild Wetlands (gevogelte)
Fish4Dogs Salmon

Bovenstaande brokken kunnen wij niet bij de plaatselijke dierenspeciaalzaak verkrijgen, daarom bestellen wij ze bij "online-winkels".
Voor de webadressen kun je ons mailen

Onze honden zijn door deze manier van voeren "makkelijke eters" geworden. Ze lusten (bijna) alles, staan te trappelen als we het eten klaarmaken, eten hun bakje altijd direct leeg, reageren heel goed op wisselingen van de voermerken- en soorten. De huid en vacht zien er goed uit. Kortom: ze zitten lekker in hun vel.

** Natuurlijk zijn er ook andere merken voer die aan bovenstaande eigenschappen voldoen, maar wij hebben deze keuze gemaakt. We houden ook steeds in de gaten of er weer nieuwe merken bijkomen die voldoen aan onze "eisen". Als dat het geval is proberen we dat merk ook uit.

Kennel Lundeklippe, Geregistreerd Raad van Beheer sinds 2005 onder nr. 264452. Lid v.d Scandia Rasvereniging, Norsk Kennelklub en Norsk Lundehundklubb